Laserontharing, de beste methode om voor definitief ontharen

Een laserontharing staat bekend als een van de betere manieren om voor eens en altijd van ongewenste haren af te komen. Bij een laserontharing wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat een laserlicht doorzendt. Het laserlicht bestaat uit een samengetrokken lichtbundel van een golflengte. De doelstelling van de laserontharing is dat het pigment de energie van het laserlicht opneemt in het haar. Aansluitend wordt de energie van het laserlicht verzonden naar de haarwortel die zich in het haarzakje bevindt. Het gevolg hiervan is dat de haarwortel wordt vernietigd.

Een laserontharing werkt alleen als de haren in de groeifase zitten. Vandaar dat de behandeling in een regelmatige cyclus van meerdere behandelingen dient plaats te vinden. Een voorbeeld van een regelmatige cyclus is een behandeling van vijf tot acht behandelingen met tussenpozen van een á twee maanden. Het grote voordeel van een laserontharing is dat het voor ieder lichaamsdeel geschikt en toegepast kan worden. Ondanks dat er nooit honderd procent garantie gegeven kan worden, is het resultaat na een laserontharing in principe definitief. De mogelijkheid blijft wel bestaan dat sommige haren terugkomen en dat aanwezige donsharen zich tot volwaardige haren ontwikkelen. Een heleboel specialisten spreken dat eerder van “duurzaam ontharen” of “permanente haarreductie” in plaats van “definitieve ontharing”.

 

Donkere (groeiende) haren
Het ontharen met behulp van laserlicht heeft als voordeel dat het een redelijk pijnloze en veilige methode is. Op plekken die gevoelig zijn kan het als kleine spelde prikjes aanvoelen, het merendeel van de behandelde personen kan een laserontharing goed verdragen. Zoals iedere behandeling heeft deze methode ook een nadeel. Namelijk dat het niet geschikt is voor ieder haar- en huidskleur. Dit wordt mede veroorzaakt door de soorten pigmenten die in het haar voorkomen. Te weten eumelanine en faeomelanine. Van de twee soorten pigmenten is alleen eumelanine gunstig omdat deze soort energie uit laserlicht opneemt. Eumelanine komt met grotendeels voor in donkere (groeiende) haren, doordat er in de andere haartypen minder eumelanine zit is een laserontharing minder effectief.

 

Een lichtere huidskleur
Naast de type haren bepaalt uw huidskleur ook als een laserontharing wel voor u de meest geschikte methode is. De stelregel bij een laserontharing is: hoe lichter, hoe beter. In onze huid zitten namelijk pigmenten, des te meer pigmenten de huid bevat des te sterker het ingestraald laserlicht door onze huid zal worden geabsorbeerd. Voor wat betreft een laserbehandeling willen wij juist geen sterkere energie van het ingestraald laserlicht. Reden hiervoor is dat de kans op huid verkleuringen bij een getinte huid zullen toenemen en dat de behandeling veel pijnlijker zal aanvoelen. Kortom: een laserontharing is minder effectief en eigenlijk dus minder geschikt voor een donkere of gebruinde huid.

 

Voor- en nazorg, om zo min mogelijk bijwerkingen te krijgen na een laserontharing is het raadzaam een aantal zaken na te leven.

  1. In de laatste zes weken voor de behandeling niet epileren of harsen.
  2. In de laatste drie weken voor de behandeling niet gaan zonnebaden. (denk hierbij aan eumelaninie pigment).
  3. Het is niet aan te raden om met een laserontharing te starten als u zwanger bent, aan epilepsie lijdt, koorts heeft, lichtgevoelige medicijnen gebruikt, ontstekingsremmers slikt of er zich metalen, implantaten, piercings of tatoeages in het te ontharen gebied bevinden.
  4. De eerste weken na de behandeling niet in de zon of gebruik maken van de zonnebank. Het behandelde gebied wordt voor de laserontharing geschoren en na de behandeling gekoeld.