Wat u moet weten voordat u gaat beginnen met harsen

Allereerst wat is harsen nou eigenlijk?

Harsen is een methode van tijdelijke ontharing van ongewenst haargroei door gebruik te maken van een kleverige substantie die hars genoemd. De hars wordt op de te ontharen huid aangebracht waarna de hars tegen de haargroei in van het lichaam wordt afgetrokken. De haren worden met behulp van de hars helemaal verwijderd. Ondanks dat harsen een tijdelijke manier van ontharen is, zal er gemiddeld na 3 tot 6 weken weer ongewenst haargroei zijn. Het is daarom aan te raden om eens per 2 a 3 weken te harsen. Door het regelmatig harsen zal het ongewenst haar minder sterk terug komen en soms helemaal niet meer.

Op de markt zijn diverse soorten hars verkrijgbaar. Het is daarom verstandig om eerst goed rond te kijken en de diverse soorten hars eerst op een klein gedeelte van uw huid te gebruiken alvorens u besluit om voor een hars soort of hars methode te kiezen. Wij kennen namelijk de volgende soorten hars:

 

Harde hars
Harde hars is een hars soort die eerst moet worden verwarmd met bijvoorbeeld een speciale harsverwarmer (of eventueel au bain marie) totdat de hars gesmolten en dik stroperig van samenstelling is. De hars wordt met een spatel op de te ontharen huid aangebracht waarna deze direct hard wordt en kan dan van het lichaam worden afgetrokken zonder gebruik te maken van ontharingsstrips.

 

Vloeibare hars
Vloeibare of oplosbare hars dient ook verwarmd te worden, waarna het met een spatel of roller zo dun mogelijk op de huid wordt aangebracht. Denk eraan dat u dit doet in de richting van de haargroei voor het maximale effect. In tegenstelling tot harde hars wordt de vloeibare hars met behulp van ontharingsstrips verwijderd.

 

Ontharingsstrips voorzien van hars om te harsen

Ontharingsstrips zijn harsstrips die u bij diverse drogisterijen en webshops kunt aanschaffen. De ontharingsstrips zijn gemaakt van papier of plastic waar de hars al op zit. Voordat de ontharingsstrips of harsstrips om de te ontharen huid worden aangebracht dit u deze eerst met u handen te verwarmen. Dit verwarmen gebeurt door de met de handen over de harsstrips te wrijven.

 

Wanneer gebruik ik welke soort hars?
De keuze is enigszins persoonsgebonden maar ook afhankelijk van het te ontharen lichaamsdeel of lichaamsoppervlak. De stelregel is dat u voor het ontharen van grote lichaamsoppervlakten zoals de benen, rug of borst, het best vloeibare hars kunt gebruiken. Voor het verwijderen van ongewenst haar op gevoelige delen van het lichaam zoals uw gezicht, oksel, bikinilijn of schaamhaar kunt u het best harde hars gebruiken. De ontharingsstrips die reeds voorzien zijn van hars gebruikt u vooral als u op vakantie bent, harsen wilt uitproberen of u sporadisch harst en geen dure harsverwarmers wilt aanschaffen.

 

Aandachtspunten bij het harsen.

Als u nu een al ervaring heeft met harsen, onervaren of het harsen wilt uitproberen lees dan de onderstaande aandachtspunten aandachtig door.

1. De haren dienen ongeveer 1 cm lang te zijn.

2. Een dag voor het harsen geen gebruik maken van vette oliën zoals babyolie of body lotions, reden hiervoor is dat de hars minder goed hecht op een vette huid.

3. Harsen kan gevoeliger of pijnlijker zijn vlak voor, tijdens en vlak na de menstruatie periode

4. Het wordt ten strengste afgeraden om 24 tot 48 uur voor en na het harsen te zonnebaden of gebruik te maken van een zonnebank.

5. Behandel de huid na het harsen met een verzorgende crème dit zal de mogelijke irritaties van het harsen tegen gaan.

 

Waarschuwing: test altijd de temperatuur van de hars aan de binnenkant van uw pols alvorens de hars op uw huid te gebruiken.